loutkyprahaChrudim – Spojené síly Pardubického a Královehradeckého kraje na poli cestovního ruchu slaví úspěch. Po loňské premiéře, kdy se spolupráce dohodla a odzkoušela, se kraje na veletrhu cestovního ruchu Holiday world 2017 na výstavišti v pražských Holešovicích opět prezentovaly pod společnou značkou Východní Čechy. A to dokonce s vítěznou, totiž oficiálně nejhezčí, expozicí.

Lákadlem společné expozice letos, jen několik měsíců od úspěšného zapsání loutkářské tradice do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, nemohlo být nic jiného než právě loutkové divadlo. Stánek v podobě malého kočovného divadélka či maringotky s pódiem a oponou přirozeně přitáhl pozornost většiny návštěvníků veletrhu.

„Jsem velmi potěšen, že expozice loutkářství vzbudila tak velký zájem, ale snad to ani nemohlo být jinak. Vždyť kdo by odolal divadélku a možnosti vyzkoušet si, jak se vodí loutky?“ říká chrudimský místostarosta Roman Málek, který je za oblast cestovního ruchu zodpovědný.

Možnost stát se na chvíli loutkářem byla součástí doprovodného programu. Po skončení krátkých zábavných scének známého chrudimského loutkáře Libora Štumpfa, jehož doprovodil harmonikář Ondřej Veselý z folklorního souboru Kvítek, odolal vedení loutek jen málokdo. Součástí expozice byl také fotokoutek s vyobrazením již neodmyslitelného Kašpárka.

Kromě jasné pozvánky k poznání cenné loutkářské tradice se návštěvníci na stánku veletrhu mohli inspirovat k nejrůznějším výletům ve všech regionech východních Čech a dozvědět se novinky na nadcházející turistickou sezónu.

Všechna lákadla do našeho regionu ovšem neobstaraly pouze loutky, své zastoupení tu měly také regionální výrobky a produkty. Mezi nimi například tradiční pardubické perníčky, hořické trubičky, miletínské modlitbičky nebo dřevěné hračky od pana Bukáčka z Pardubického kraje. Loutky pro expozici zapůjčilo chrudimské Pippichovo divadlo a královéhradecké loutkové Divadlo Drak.

loutkypraha2