logotatryPrešovský kraj je partnerským regionem Pardubického kraje od roku 2002. V roce 2005 Občanské sdružení Altus zrealizovalo svůj první partnerský projekt. Tehdy společně s Aliancí dětí a mládeže Královéhradeckého kraje vyslalo na čtyři desítky dobrovolníků na pomoc Tatrám po vichřici. Dobrovolníci odklízeli následky větrné smršti v Tatranské Lomnici. 

FOTO z pomoci v Tatrách

slovensko099 slovensko162

Dobrovolnická pomoc v Tatrách
v roce 2005 při odstraňování škod

Výstup na Rysy v roce 2005 

slovensko159 slovensko123 slovensko115

Organizovaná výprava Občanským sdružením Altus a Aliance dětí a mládeže Královéhradeckého kraje na pomoc Tatrám

Dobrovolníci při pomoci v Tatrách brali dobrovolnickou práci jako pomoc druhým, ale zároveň i obohacení o řadu zkušeností

Drobné práce při odstraňování větrné kalamity (foto: R.
Málek)


Od roku 2011 spolupracuje úzce Občanské sdružení Altus s Radou mládeže Prešovského kraje (RMPK), které je střešní organizací dětí a mládeže v Prešovském kraji na Slovensku. Společně probíhají setkání u nás i na Slovensku a to jak mezi představiteli organizací, tak i mezi mladými lidmi. Delegace z Prešovského kraje si například prohlédla Bambiriádu, nízkoprahová centra, ale i turistické zajímavosti regionu. Na Slovensku zase probíhají setkání a diskuse nad zkušenostmi s projekty 72 hodin bez  či Samo sa to o5 nespraví!.

Foto

navsteva_rmpk_02_2011cf1 navsteva_z_presovskeho_kraje022 navsteva_z_presovskeho_kraje071

Společné jednání v Prešově a plánování aktivit z kraje roku 2011

Ľubos Marcinek předseda Rady mládeže Prešovského kraje a koordinátor Mládežnického parlamentu Prešova při společném programu ve střední zemědělské škole při aktivitě Živé knihy.

Oficiální přijetí na Pardubickém kraji radní pro školství Janou Pernicovou




navsteva_z_presovskeho_kraje086 navsteva_z_presovskeho_kraje114 navsteva_z_presovskeho_kraje102

Milan Štorek (druhý zleva) z občanského sdružení Šance pro Tebe představuje nízkoprahový klub Kopetina v chrudimské Revoluční ulici

Radní Pardubického kraje Pavel Šotola při rozhovoru s delegací vzpomněl na Evropský rok dobrovolnictví a možnosti další spolupráce.

Delegace na návštěva Bambiriády jednala s mnoha sdruženími. Na snímku při diskusí se zástupci Pionýra.


navsteva_z_presovskeho_kraje125 navsteva_z_presovskeho_kraje130

Společná slavnostní večeře s předsedou České rady dětí a mládeže Alešem Sedláčkem (vpravo) a rozpravy na téma financování volného času dětí a mládeže u nás a na Slovensku.

Předsedu Ľubos Marcinka po páteční ranní návštěvě kostela Nanebevzetí Panny Marie potěšil ve vestibulu informačního centra panel partnerského Svidníku, neboť z něj pochází.


navsteva_z_presovskeho_kraje097

Delegace při večerní návštěvě Rekreačních lesů na Podhůře se podívala i z Báry. Zleva: Dominik Šromovský- líder Mládežníckeho parlamentu Popradu, Ľubos Marcinek - predseda Rady mládeže Prešovského krajaa  koordinátor Mládežnického parlamentu Prešova, Roman Málek - projektový manažer Občanského sdružení Altus, Lucia Kažimírová -  predsedníčka Mládežnického parlamentu Prešova a prvá mládežnícka ombudsmanka na Slovensku a Denisa Mihoková - líderka Mládežníckeho parlamentu Bardejova

 

Výměna 2012 – vizí projektu uspořádat výměnu mezi mladými lidmi ve věku 18 – 35 let z Prešovského kraje a Pardubického. Cílem zhruba týdenní vzájemné výměny je poznat vrstevníky z partnerského regionu. Ubytování by bylo v domácnostech mladých, kteří by se stali jejich hostiteli (včetně stravování). Současně by pro ně byl připraven společný program (jak teambuildingové aktivity, tak například přijetí na krajském úřadě, návštěva zajímavých míst kraje apod.). Výměna by byla reciproční. Další informace poskytne Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


viz_slovensko-1 

Propagační vizitky výměny 2012 (stáhnout)


slovenstina-1

Informace o Chrudimsku – Hlinecku ve slovenštině (stáhnout)

Projekt probíhá za podpory Pardubického kraje (www.pardubickykraj.cz) a ve spolupráci s Prešovským krajem (www.vucpo.sk)