LÍDR KOALICE PRO CHRUDIM ROMAN MÁLEK ŘEKL PRÁVU:
* * Jste poslední nově zvolený politik v Chrudimi, který ještě mluví s novináři. Můžete říci, jak dopadl poslední pokus o koaliční jednání v Chrudimi?
V pondělí večer byla schůzka osmnácti potenciálních zastupitelů (ČSSD 6, SNK ED 5, Koalice pro Chrudim 3, SSO 2, VV 1 a TOP 09 v 27členném zastupitelstvu – pozn. red.). Zhruba dvě hodiny jsme probírali programové body a na nich jsme se víceméně shodli. Druhé dvě hodiny jsme diskutovali o tom, kdo bude fungovat v uvolněných funkcích, kdo bude starostou a kolik bude místostarostů. Tady jsme se nedomluvili.

 

* * Je veřejným tajemstvím, že od nároku na starostenský úřad nechce ustoupit ani Jaroslav Trávníček, lídr vítězné ČSSD, ani lídr SNK ED Petr Řezníček, který dostal nejvíce preferenčních hlasů. Pokud se nedohodnou oni dva, nelze vlastně žádnou koalici sestavit.

 

Shodli jsme se na jediném: další jednání nemá smysl svolávat. V pátek by tedy na jednání zastupitelstva mohla rozhodnout „divoká karta“. Přesto, pokud někoho z osmnáctky napadne přijatelné řešení, může nás všechny znovu svolat nebo jednat individuálně.

 

* * To v Chrudimi ani nikde jinde ve větších městech východních Čech ještě nebylo. Jak může podle vás zastupitelstvo dopadnout jinak než veřejnou ostudou?

 

Noví zastupitelé složí zastupitelský slib, to zřejmě nastane. A pak je otázka, co se bude dít dál. Z mého pohledu může být několik variant.

* * Načrtněte je.

Předsedající se může zeptat, zda má někdo návrh na koalici, která je natolik projednána, že se o ní může hlasovat. Pokud někdo řekne, že ano, budeme pokračovat, pokud ne, předsedající poděkuje za účast a všichni se odeberou do svých domovů.

 

* * Řídící schůze ustavujícího zastupitelstva, kterým je nejstarší člen (v tomto případě Jaroslav Trávníček, uchazeč o starostu), může rozhodnout i jinak.

 

Scénář číslo dva je, že bude probíhat divoká, tedy nedomluvená, volba. Z toho může vypadnout cokoliv. Může se stát, že bude zvolen jenom starosta, nebude zvolen žádný místostarosta a nebude zvolena ani nová rada města. Pak nastane to, že uvolnění funkcionáři města odejdou a město bude řídit sám starosta. Může být zvolen i třeba jen jeden místostarosta.

 

* * Podle některých odborníků na volby a fungování samospráv měly by se volby opakovat do tří, podle jiných do šesti měsíců. Může město nějak fungovat do té doby?
Pokud nebude nová rada kompletní, město bude řídit zatím stará rada. Starosta, pokud by nebyl členem staré rady, by byl jejím svolavatelem, ale nehlasoval by. Není zatím dohoda ani na počtu členů rady, zda jich bude sedm, nebo devět. Ani dohoda na počet místostarostů, jestli budou dva, nebo tři.

 

Foto popis|
Regionální mutace| Právo - Východní Čechy
Právo | 10.11.2010 | rubrika: VÝCHODNÍ ČECHY | strana: 11 | autor: Zdeněk Seiner
Pozn.: počet členů je dohodnut, nicméně potvrzen bude až v případné koaliční smlouvě