CHRUDIM Chrudimské městské firmy začaly letos štědřeji odměňovat lidi, kteří sedí v představenstvech. Opozice to kritizuje, pro zvýšení odměn nevidí důvod. „Za Babiše bylo líp,“ hlásal před dvěma roky billboard hnutí ANO, na kterém byl mladý muž označený jako student Daniel. Tento čtyřiatřicetiletý IT specialista Daniel Vodák z Chrudimi se jako člen ANO stal v roce 2022 zastupitelem města a od letošního dubna zastává i post jednatele městské společnosti Sportovní areály Chrudim. Zatímco až dosud byla funkce jednatele městských firem spojená jen se symbolickou odměnou 12 tisíc korun ročně, Vodák, stejně jako další jednatelé městských firem, si vydělá podstatně víc. Podle informací MF DNES dostává sedm tisíc měsíčně. Náklady na odměny ve firmách se tak ročně zvednou o více než půl milionu korun. Když vedení města složené z ANO, Pirátů a Chrudimáků letos v únoru představilo změnu v dozorčích radách, o vyšších odměnách přitom nebyla vůbec řeč.

Radní se rozhodli ve sportovních areálech a městských lesích zvednout počet jednatelů z jednoho na dva. A ve všech firmách, tedy včetně Sociálního podniku, snížili počet členů dozorčích rad z pěti na tři. Opoziční zastupitelé se ptali, jaké to přinese náklady. „Možná to ve finále bude nula od nuly,“ řekl tehdy starosta Chrudimi František Pilný (ANO). „Na rozpočet města to nebude mít žádný vliv. Jsou to společnosti s ručením omezeným, hospodaří se svým majetkem, je na vedení společnosti, jak se s tím vypořádá. Město nebude navyšovat příspěvek na jednotlivé členy dozorčí rady a jednatele,“ řekl tehdy místostarosta Chrudimi Zdeněk Kolář (ANO). Až dosud byly odměny pro zástupce města symbolické. Jak upozornil zastupitel SNK ED Jan Doucek, loni každá společnost za odměny zaplatila 65 400 korun, letos to má být už 322 tisíc. „To je nárůst o 490 procent, inflace za posledních dvacet let byla 116 procent. Takže je to opravdu enormní nárůst, v sumě to dělá o 576 tisíc korun víc oproti minulému roku,“ uvedl Doucek během jednání zastupitelstva. Pilný pro MF DNES připustil, že místostarostovo i jeho vlastní vyjádření nebylo šťastné. Tvrdí ale, že městského rozpočtu se zvýšení odměn nedotkne. „Samozřejmě ale ty firmy na to peníze někde vzít musí. Slibujeme si od nových jednatelů zlepšení efektivity společností,“ řekl Pilný. Jako příklad uvádí Sportovní areály města, kde k dosavadnímu jednateli přibyl Daniel Vodák. „Dosavadní jednatel tam má nyní mladého kluka se spoustou vizí, jak rozvíjet sportovní areály,“ řekl Pilný. Větší počet jednatelů podle něj umožní i lepší zastupitelnost.

Zastupitel Roman Málek (Koalice pro Chrudim) soudí, že pro vyšší odměny není důvod. „Pevně věřím, že vedení města štědré odměny zastaví. S ohledem na rapidně zvýšené odměny jinak hrozí občanům opět zdražování odpadů ve městě či například vstupného do bazénu,“ uvedl Málek

15. 8. 2024 David Půlpán MF Dnes