Radní doufají, že pozemky vymění za nové prostory

CHRUDIM Chrudim chce postavit pobočku městské knihovny bez peněz. Město nezaplatí ani korunu a ještě něco získá navrch. Vše podstatné udělá soukromník, plánují radní.

Je to plán hodný roku 2012. Roku očekávané recese, propadu daňových příjmů a škrtání výdajů. „Zoufalý nedostatek peněz nás přivedl k tomuto jedinému řešení," řekl místostarosta Chrudimi Miroslav Tejkl. Město volné peníze nemá a v nejbližší době mít nebude. Stávající pobočka knihovny v Topolské ulici vypadá bídně.

„Je to skoro papundeklová bouda, dlouhá a přízemní," popisuje vzhled knihovny na panelákovém sídlišti u požární zbrojnice Sylva Drašnarová.

Chrudim chce místo ní mít moderní knihovnu. Nabízí proto soukromým investorům, že jim dá k dispozici pozemek pod dosavadní pobočkou. Developer má na své náklady nevzhlednou budovu strhnout a postavit nový bytový dům, v jehož přízemí bude nová knihovna.

„Přízemí budovy by bylo naše. Byly by tam nebytové prostory pro knihovnu i prostor pro menší obchod. Nabízíme, že nebude muset platit za pozemek," uvedl místostarosta Roman Málek.

Nová knihovna by pak patřila pouze městu, byty naopak developerovi. Je to možná test, jak se developeři zachovají. Radní netuší, zda si budou moci vybírat z mnoha nabídek, anebo soukromé firmy ohrnou nos.

„Pozemky jsou na atraktivním místě, mohlo by to vyjít. Je ale taky možné, že se nepřihlásí nikdo," říká Tejkl.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

Mladá fronta DNES | 19.1.2012 | Rubrika: Kraj Pardubický | Strana: 3 | autor: (dp) | Téma: Městský úřad Chrudim