To tu ještě nebylo. Kuriozita, kterou se mohou chlubit málokteré volby. V souboji o post senátora pro Chrudimsko si to ve druhém kole "rozdají" dva kandidáti z Havlíčkova Brodu, dokonce dva bývalí kolegové z radnice. Z prvního kola volby zatím vyšel o něco lépe senátor a bývalý starosta Brodu Jan Tecl, který porazil brodského místostarostu Vladimíra Slávku o necelých pět set hlasů. V současné době se oba chystají na druhé kolo a v soutěži o hlasy voličů obrazně řečeno, leští zbraně.

Místostarostu Havlíčkova Brodu Vladimíra Slávku zastihl Deník na cestě Prahou. „Jak se cítím před druhým kolem senátních voleb? Úplně v pohodě, trému nemám i když budu vystupovat proti svému bývalému kolegovi na radnici,“ řekl Deníku Slávka.
To, že bude jeho soupeřem právě Tecl považuje od začátku za poněkud pikantní. „Dobře se známe z působení na havlíčkobrodské radnici. Předpokládám, že to bude férový souboj,“ konstatoval místostarosta.
Vladimíra Slávku příjemně překvapila volební účast i to, že mu dalo tolik lidí hlas i na Chrudimsku. I v tomto týdnu bude Chrudimsko navštěvovat a přesvědčovat voliče. „O čem? Třeba o tom, že se budu o jejich problémy zajímat stejně jako dosud o potřeby voličů na Havlíčkobrodsku,“ zdůraznil Slávka.
O post senátora obvodu číslo 44 Chrudim soutěžilo pět kandidátů, z toho tři neuspěli. Na otázku koho z nich požádá Vladimír Slávka o případnou podporu odpověděl: „Kandidáty oslovím, jaký bude výsledek, uvidíme.“
Ani dosavadní senátor Jan Tecl z ODS nemá z následujícího souboje dvou Broďáků těžkou hlavu. „Předpokládám, že kampaň i před druhým kolem bude naprosto korektní, jako dosud. Nezáleží na tom, kdo je váš soupeř, ale na tom, abych přesvědčil voliče,“ zdůraznil s tím, že jeho parketou je školství.
Senátor Jan Tecl je šest let členem senátního výboru pro vzdělávání a rád by v této práci pokračoval. „Myslím, že je třeba zvýšit motivaci pedagogů i žáků. Změnit smysl výuky, aby žák učební látku chápal, ne aby se ji učil zpaměti. Právě probíhá revize současných školských programů a věřím, že i ta situaci ve školách zlepší,“vysvětlil.
Také Jan Tecl bude žádat při druhém kole voleb o podporu své méně úspěšné kolegy. „Například pan Roman Málek, bývalý místostarosta Chrudimi, mi již podporu přislíbil,“ upřesnil Tecl.
V prvním kole senátních voleb získal Jan Tecl 11 189 hlasů, Vladimír Slávka 10 663.
Souboj dvou bývalých kolegů komentoval Jan Schwarz, člen brodského zastupitelstva za Broďáky. „Je to skutečně kuriozita. Už proto, co bylo na začátku. V komunálních volbách ODS v Brodě obešla jiné strany a spojila se s ANO, které je pro nás nepřijatelné, už proto, koho zastupuje. Tak stvořila místostarostu Vladimíra Slávku, aby ANO dostalo post na radnici. Teď spolu vedou souboj. Neuvěřitelné a komické,“ řekl Deníku Schwarz.

Foto:
Voliči budou vybírat kandidáta do Senátu již o tomto víkendu. Snímek je ilustrační.
Vladimír Slávka za ANO, místostarosta Havlíčkova Brodu. Foto: se souhlasem Vladimíra Slávky
Senátor Jan Tecl za ODS, bývalý starosta Havlíčkova Brodu. Foto: se souhlasem Jana Tecla
Foto Authors:
Deník/Jaroslav Loskot
23. 9. 2024 11:47
Štěpánka Saadouni