Město Chrudim zatím nevyužívá odkoupenou plochu za nádražním plotem. Chrudim – Zaparkovat auto v blízkosti chrudimského nádraží bývá často problém. A bude hůř. Parkovacích míst ještě ubude kvůli plánované rekonstrukci prostranství před nádražní budovou a podél značné části přilehlé ulice Čs. armády.

Na komplikace upozornil chrudimský zastupitel Roman Málek. Zároveň navrhl, aby se řidičům otevřel prostor v areálu nádraží, který je v majetku města.
Opoziční zastupitel a někdejší místostarosta také připomněl, že na jaře bude bez náhrady zrušeno velkokapacitní parkoviště za bývalým lihovarem v Pardubicích. „Lidé mířící z našeho regionu k návazným spojům na pardubické nádraží pak budou mít v zásadě dvě možnosti. Buď dojíždět autem stejně jako dosud do Pardubic a bezvýsledně tam pak hledat místo k parkování, nebo ponechat auto v Chrudimi a pokračovat vlakem nebo autobusem. V tu chvíli se ale může ukázat, že nebude kde zaparkovat už ani v Chrudimi,“ řekl.

MOHLA BY POSLOUŽIT PLOCHA VEDLE POŠTY

Situaci by podle Málka alespoň zčásti mohla zlepšit rozlehlá plocha přímo v areálu chrudimského nádraží, která je v majetku města. Tu ale dělí od souběžné ulice Čs. armády zeď a bez porušení dopravních předpisů na ni nelze vjet. U jediného příjezdu v sousedství poštovní budovy je od nepaměti instalována značka zákaz vjezdu.
Roman Málek navrhuje buď odstranit značku, nebo řidičům umožnit vjezd z Fibichovy ulice. To by se ale musela odstranit část nádražního plotu. „V obou případech by se sice jednalo jen o dočasné řešení, tedy než začneme v oblasti před nádražím sami stavět, ale lidem by to pomohlo alespoň na několik měsíců,“ uvedl Roman Málek.
„Prostor mezi poštou a nádražní budovou je dost využívaný poštovními vozidly a já nevím, zda by mělo smysl podnikat zde nějaká dopravní opatření kvůli skutečně jen velmi krátké době,“ reagoval chrudimský starosta František Pilný.
Stavba terminálu v Chrudimi se navíc podle něj blíží mílovými kroky. „Myslím, že začne velmi brzy, neboť v rámci příslušného dotačního programu je po městě požadováno, aby v letošním roce proinvestovalo co nejvíce peněz. Tedy tak, aby se připravila žádost o čerpání do konce října tohoto roku, protože jiné oblasti mají s čerpáním problém. My máme ve výběrovém řízení nastaven začátek stavby až na září, takže teď je potřeba právně vyřešit, zda by bylo možné zmíněný termín upravit. Pokud by to bylo možné, tak by se začalo stavět dříve,“ uvedl starosta.
K parkování poblíž nádraží se vyjádřil rovněž místostarosta Pavel Štěpánek. Ten sdělil, že radnice kvůli možnému vylepšení situace zvažuje ještě případné obnovení jednosměrky ve svažité Rooseveltově ulici. „Tím by zde mohlo vzniknout odhadem až osm parkovacích míst,“ dodal Štěpánek.
Region vydání: Východní Čechy

Datum: 06.03.2019 , Zdroj: Svitavský deník +4 , Strana: 3 , Autor: MAREK NEČINA , Vytištěno: 1 120 , Rubrika: Svitavsko - Pardubický kraj