Štítek na dveře toalety za dva tisíce korun? I takové věci prý ukrývá dokumentace k muzeu barokních soch Dodavatelé interiérů do muzea barokních soch mají kvůli úsporám dostat více času

 

Chrudim - Výběrové řízení na vybavení interiéru dokončovaného muzea barokních soch je podle chrudimského místostarosty Romana Málka připraveno špatně.
Jednu velkou zakázku, odhadnutou projektem až na 15 milionů korun, chce Málek rozdělit na čtyři menší. „Není správné, aby například dodávku bezpečnostních kamer a jejich napojení na městský kamerový systém realizovala stejná firma, jaká bude do muzea dodávat třeba židle, stoly, vizitky, sokly pod sochy nebo která provede stěhování nábytku," uvádí místostarosta. „Jednoduše: nábytek mají dodávat nábytkáři. Ne koordinační firma, která si na tom pouze přirazí svou provizi," pokračuje Málek. Jedno výběrové řízení se tak má týkat nábytku, druhé audiovizuální techniky, třetí interiérů kromě nábytku a čtvrté rozhodne o dodavateli grafiky, infotabulí a podobně.

Místostarostu prý překvapily i konkrétní cifry, které se v projektu objevují u jednotlivých položek. „I když vím, že vysoutěžené peníze jsou nakonec jiné, přesto mě třeba dodávka 1000 poštovních obálek s potiskem muzea v projektované hodnotě 80 tisíc korun zarazila. Obálky po osmdesáti korunách za kus mají obsahovat pozvánku na otevření muzea. Stejně tak mě překvapil štítek na WC, každý za 2000 korun, nebo stěhování tří kusů nábytku za cenu 95 tisíc korun," uvádí místostarosta několik příkladů.

Rada města se nově také rozhodla, že v souvislosti s muzeem ukončí smlouvu o účasti na vytváření jeho interiéru s bývalým radním Lubošem Jelínkem.

Nově pojatá výběrová řízení na vybavení interiéru muzea barokních soch zároveň mají soutěžícím poskytnout o něco více času. „Uvedu příklad: Požadovaná ozvučovací technika je třeba v republice k mání skladem pouze v množství několika kusů. Bude-li nutné dodat ji příliš rychle, opět toho budou schopny jen některé firmy. Prostor pro konkurenci se tím výrazně zúží. Poskytneme-li soutěžícím více času, můžeme hodně ušetřit," domnívá se místostarosta Málek.
Málkova kritika spojená se zveřejněním projektových cen se ale podle některých může nakonec obrátit proti městu. „Nebývá zvykem zveřejňovat projektantské ceny. Víceméně se tak nahrává těm, kteří se chtějí zúčastnit výběrového řízení," nechal se slyšet chrudimský starosta Petr Řezníček, který jedním dechem připomněl, že díky otevřenému soutěžení zveřejňovanému i na internetu se v Chrudimi za uplynulé čtyři roky nevydalo v investicích oproti projektovaným rozpočtům 153 milionů korun.
Obavy z toho, že se firmy zbytečně dozvědí, že laťka je nastavena příliš vysoko, vyjádřil i první chrudimský místostarosta Miroslav Tejkl.
„Já jsem ale uvedl jen příklady, ceny za tři položky," hájí se místostarosta Málek. Následnému snížení cen ostatně nahrává i doznívající ekonomická krize. I v jejím důsledku se totiž tendrů o větší městské zakázky běžně účastní až desítky firem.

 

 

Foto popis| STAVEBNĚ je muzeum hotovo. Lidé se ale dál ptají. I na to, k čemu má sloužit betonový svah, jemuž stavební dělníci pracovně říkají „splav". Podle starosty Řezníčka jde o zásobovací komunikaci.
Foto autor| Foto: Deník/Marek Nečina
Region| Východní Čechy

 

Chrudimský deník | 28.1.2011 | rubrika: Titulní strana | strana: 1, 3 | autor: MAREK NEČINA