Málokterý politik povýšil tak rychle, jako se to podařilo ministrovi pro lidská práva a šéfovi Legislativní rady vlády Janu Chvojkovi (36). Ještě před sedmi lety figuroval na kandidátce do Sněmovny jako pouhý náhradník, pak prošel z posledního místa a nyní šéfuje krajské organizaci ČSSD a už pár týdnů zasedá ve vládě.

K oběma pozicím mu pomohly ostruhy, které si získal při prosazování zákona o střetu zájmů, jenž nejvíc naštval jednoho z jeho kolegů ve Strakově akademii – Andreje Babiše.
„Vždy mě bavilo pracovní právo a podmínky pracujících na nízkých i nejnižších úrovních. Při škole jsem chodil na brigády do fabriky za mámou, viděl jsem tam, jak je potřeba, aby se politici zaměřili na lidi, kteří na tom nejsou tak dobře,“ popsal mi Chvojka, proč vlastně před deseti lety vstoupil do soc. dem.
O politiku se prý zajímal už od dětství. Aktivně se do ní zapojit ho však napadlo až na přelomu let 2006 a 2007.
„To bylo období, kdy se hrozně dlouho sestavovala vláda. Pro ČSSD to nedopadlo dobře, Mirek Topolánek (ODS) se domluvil s přeběhlíky. Připadalo mi to jako svinstvo.
Chtěl jsem ČSSD podpořit nejen tím, že ji budu volit. Nikoho jsem tam neznal, ale vyplnil jsem na webu přihlášku a za dva měsíce mi volala tajemnice,“ vzpomíná.
V tu dobu pracoval na Krajské správě sociálního zabezpečení jako právník, později přešel na krajský úřad k hejtmanovi Radko Martínkovi (ČSSD). O tři roky později se Chvojka dostal na kandidátní listinu do Poslanecké sněmovny a souhrou náhod ve volbách uspěl.
„Původně jsem byl první náhradník. Ale pán přede mnou z kandidátní listiny odstoupil a já se dostal na poslední místo. Poctivě jsem objížděl mítinky, rozdával letáky a růže. Pomohla mi určitě také kampaň mezi lidmi, aby se kroužkovalo odspodu, ale možná jsem byl zajímavý i tím, že jsem byl nejmladší,“ vysvětluje si zpětně svůj úspěch.

Fanoušek rocku se čtyřmi dětmi

Chvojka je v soc. dem. jedním z mála těch, kteří nechávají do svého soukromí nakouknout i veřejnost. Na sociální síti se rád chlubí fotografiemi z koncertů rockových hvězd, které rád navštěvuje. S manželkou Petrou má tříletá dvojčátka, z předchozího vztahu si pak oba manželé přivedli po jednom synovi. Manželka je na rodičovské dovolené a Chvojka za rodinou do Chrudimi dojíždí. „Když jsem dostal nabídku na post ministra, tak jsem ji samozřejmě konzultoval s manželkou. Bylo by sobecké se nezeptat na její názor. Ptal jsem se, jestli to doma zvládne, protože jsem teď doma o dost méně. Ale podpořila mě,“ uzavřel Chvojka.
Ten se nebojí si ze sebe udělat i legraci. Celý listopad si kvůli akci zvané „movember“ na podporu boje proti rakovině prostaty nechával růst knír a oholil jej až v den, kdy ho Zeman jmenoval ministrem.
I přes nové pracovní vytížení se Chvojka dušuje, že bude dál všem lidem nechávat dveře otevřené. „Když má někdo problém, vždy se na to podívám. Jsem tu pro voliče, ti mě do Sněmovny dostali,“ zdůvodnil to.
Sociální myšlení si prý nese z domova, který měl původně v Hlinsku. „Byli jsme rodina manuálně pracujících, já byl první vysokoškolák desítky let zpět,“ vyprávěl. Vyrostl v rodině se dvěma mladšími sourozenci, možná i proto se sám také rozhodl pro větší rodinu.

Od „šmejdů“ k Babišovi

Už ve svém prvním volebním období se Chvojka podílel na změně občanského zákoníku, která omezila tzv. šmejdy a naopak chrání spotřebitele na předváděcích akcích tím, že mohou od koupě odstoupit.
Od roku 2013, kdy obhájil svůj poslanecký mandát opět díky kroužkování voličů, kteří ho vynesli z šestého místa na druhé, se staral o služební zákon, trestní odpovědnost právnických osob, registr smluv nebo zákon o střetu zájmů. Ten se stal jablkem sváru mezi ANO a ČSSD, neboť do něj Chvojka pozměňovacími návrhy společně s kolegou z TOP 09 Martinem Plíškem včlenil změny omezující podnikání členů vlády.
Šéf ANO a ministr financí Babiš by se měl kvůli Chvojkově změně od svého příštího veřejného angažmá zbavit tištěných, televizních a rozhlasových médií.
Právě Antibabiš se stal podle některých politiků pro Chvojku výtahem do ministerského patra. Chvojka musel prokázat politickou obratnost při vyjednávání o podpoře normy s ostatními politickými stranami. Zároveň musel unést kritiku zejména z řad hnutí ANO, která se na něj kvůli zákonu snesla.
Když se v listopadu začalo spekulovat, že to bude právě on, kdo nahradí v rámci Sobotkových změn ve vládě ministra pro lidská práva a šéfa Legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera (ČSSD), bral to Babiš zpočátku s nelibostí.
„Nechápu, proč Legislativní rada vlády má mít v čele politika, měla by být neutrální. Pokud je pan Chvojka autorem protiústavního lex Babiš ve spolupráci s panem Kalouskem a poslancem TOP 09 panem Plíškem, tak si nemyslím, že to je dobře,“ řekl tehdy Babiš.
Ani po takřka dvouměsíčním působení Chvojky ve vládě nejsou někteří politici s ministrem smířeni. „Pan Chvojka je schopný a všehoschopný politik a právník. Proto s ním mám střety. Na mě mluví političtinou a pokrytečtinou, kterou nesnáším. Proto jsme se neustále hádali na ústavně-právním výboru,“ řekl mi poslanec ANO Martin Komárek, který se s Chvojkou v uplynulém roce mnohokrát střetl právě kvůli Antibabišovi.
„Oceňuji jeho schopnosti a jeho výmluvnost.
Ale nikdy bych ho nechtěl za kamaráda ani za spojence,“ dodal.
Žlučí hnulo jmenování Chvojky ministrem také šéfovi Svobody a přímé demokracie, poslanci Tomiu Okamurovi.
„To je názorové dvojče nebo trojče Bohuslava Sobotky a pana Dienstbiera. Čím více Chvojků v ČSSD, tím lépe pro nás, protože se blíží volby a voliči k nám od ČSSD přejdou,“ rozhorlil se v telefonátu.
„Je to člověk mimořádně arogantní.
Doložil to v zákoně o střetu zájmů. Přes opakovaná upozornění odborníků na protiústavnost návrhu nepřipravil zákon tak, aby byl ústavně konformní,“ myslí si Okamura. Směrem k Chvojkovi se objevila i výtka, že nemá advokátní zkoušku, která by se mu v čele Legislativní rady vlády hodila. Podle Chvojky je však takové uvažování chybné. „LRV není sdružení advokátů. Jsou tam advokáti i lidé, co advokacii nedělají. Je důležité znát hlavně proces přijímání zákonů,“ oponuje.
Se samotným Babišem prý problém na schůzích vlády nemá, ke sporům o Antibabiše se dosud nedostali. „Nerad bych, aby mě pan Babiš posuzoval kvůli pozměňovacím návrhům ke střetu zájmů, ale na základě mé kvalifikace a odbornosti,“ podotkl Chvojka, kterého Sobot -ka označil za „kvalifikovaného právníka s rozsáhlými zkušenostmi ze Sněmovny“. Uvnitř soc. dem. má Chvojka podle všeho poměrně slušnou pozici. Dokázalo to mimo jiné i jeho zvolení předsedou krajské ČSSD v Pardubicích, kde vystřídal Pavla Svo -bodu. Tamní hejtman Martin Netolický (ČSSD) si změnu nemůže vynachválit.

Fandové z jiných stran

„Pro nás je dobré, když předseda krajského výboru má přímou vazbu na Sněmovnu a vládu. Honza se osvědčil v krizových situacích a drží slovo. A to je nejdůležitější kvalifikace pro předsedu organizace. V posledních letech profesně velmi vyrostl,“ řekl mi.
„Vždy, když jsem potřeboval s něčím pomoci, mi vyšel vstříc. A to tedy u všech členů poslaneckého klubu nebo strany samozřejmé není,“ dodal. Podle lidoveckého zastupitele Chrudimi Romana Málka si Chvojka i přes svůj ministerský post uchoval normální přístup k lidem a sousedům ve městě. „My mu v Chrudimi fandíme, i když jsme z jiné strany. Nemyslím, že by na něj moc lidí pohlíželo špatně, i když se najde samozřejmě někdo, kdo řekne, že je to kariérista, který si udělal kariéru coby právník u hejtmana a pak se vyšvihl výš,“ řekl.
„V sobotu jsem ho viděl, jak jde v Pardubicích do kina. Zůstal obyčejným člověkem, nejezdí tu s řidičem, asi jen po Praze, když má jednání,“ poznamenal Málek.
Dobré zkušenosti má s Chvojkou i starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNKED). „Tak, jak jsem ho já poznal, má celkem slušně vyvinuté sociální cítění. Jako právník má i správný vztah ke spravedlnosti. Je odvážný a nebojí se vystoupit i k tématům, která jsou pro část politického spektra naší země ne -příjemná, jako je například výrazné spojení politiky a byznysu,“ poznamenal.
„A také si myslím, že je schopen i složité věci vyjednávat i s politickými oponenty a není poznamenán nedobrými vlastnostmi lidí, kteří dlouhodobě působí ve vysoké politice,“ dodal.

Změna ústavy až pro nástupce

V roli ministra si Chvojka vytyčil několik cílů. Zejména by chtěl konečně prosadit zákon o sociálním bydlení a připravit věcný záměr zákona o registru lobbistů.
Dotáhnout do konce by také měl s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDUČSL) odkup vepřína v Letech, kde byl za války romský koncentrační tábor.
„Času není mnoho, ale chtěl bych se také zamyslet nad změnou ústavy a zanechat tu něco připraveného pro příští vládu,“ řekl mi.
Nelíbí se mu, že dosavadní většina navržených ústavních změn pocházela z per poslanců a nebyla nijak projednána s odbornou veřejností.
„Já bych to chtěl uchopit jinak, zvu ke kulatým stolům odborníky, kteří byli u toho, když se schvalovala ústava,“ podotkl.
Dohlédnout pak hodlá na to, aby ministerstvo spravedlnosti pod taktovkou Roberta Pelikána (ANO) protlačilo novelu insolvenčního zákona, který by zmírnil institut oddlužení – aby na něj dosáhli i ti, kteří nemohou své dluhy rychle splácet.
„V některých zemích je to tak, že oddlužen může být každý, kdo splácí, co může, a snaží se z dluhů dostat,“ podotkl.

Zeman? Naši voliči ho spíš podporují

Ve Sněmovně Chvojka prosazuje zákony z okruhu, který míval dříve v ČSSD v gesci šéf ústavně-právního výboru Jeroným Tejc.
Kvůli názorovému rozkolu Tejce se Sobotkou, který následoval po tzv. lánském puči v roce 2013, se Sobotka s tématy ústavních zákonů raději obrací právě na Chvojku.
Relativní oblíbenost si Chvojka u kolegů drží i svým postojem k prezidentu Miloši Zemanovi, který nemá na rozdíl od řady svých kolegů vyhraněný. Nepatří do tábora ani prezidentových skalních fanoušků, ani odpůrců.
„Diskusí o tom, jestli Zemana podpoříme nebo ne, se zbytečně vyčerpáváme. Volič se rozhodne podle sebe. Já s Milošem Zemanem problém nemám a pravda je, že naši voliči jsou spíše jeho příznivci. Takže jeho podpora by byla asi logická,“ myslí si.

Zůstal obyčejným člověkem

Roman Málek (KDU-ČSL) Chvojka si proti sobě nepoštval ani příznivce Dienstbiera, kterého ve funkci vystřídal.
„Pan Chvojka řekl, že by chtěl být ministrem pro všechny, protože lidská práva by neměla být garantována jen nějaké skupině lidí. A s touhle formulací souhlasíme. Líbí se nám, že se angažuje stejně jako předtím Jiří Dienstbier v otázce sociálního bydlení,“ napsal mi šéf oranžové odnože Idealisté Radim Hejduk.
Podle poslance TOP 09 Plíška by měl Chvojka zejména dohlédnout na Legislativní radu vlády. „Doufám, že posílí její roli při projednávání zákonů. Kvalita mnohých vládních návrhů je totiž žalostná,“ podotkl.
Počínání ministra hodlá bedlivě sledovat i obecně prospěšná společnost Romodrom, která se stará o sociálně vyloučené lidi a romskou menšinu.
„Ta témata, která má zpracovávat, vzhledem k času, jsou obsáhlá. Ten rok mu na to nebude stačit,“ myslí si programový ředitel Romodromu Nikola Taragoš. Ministrovi fandí, aby se mu podařilo zákon o sociálním bydlení prosadit.
Za jednu z nejdůležitějších věcí pak Romodrom považuje to, aby se Chvojkovi s Hermanem podařilo dokončit odkup vepřína v Letech. „Pro naši minoritu je historicky důležité se s tím vypořádat,“ řekl mi Taragoš.
Na Chvojkovi si Romové cení, jak se před víc než rokem vymezil proti kapele Ortel, která zpívá nenávistné texty a boduje v Českém slavíkovi.
Chvojka si v prosinci 2015 stěžoval u Rady na rozhlasové a televizní vysílání, že Česká tele -vize dovolila kapele v živém přenosu vystoupit a převzít cenu. Stížnost rada nevyslyšela, Chvojka na svůj názor doplatil hackerským útokem neonacistů, kteří se mu nabourali do e-mailové schránky.

***

Oceňuji jeho schopnosti a výmluvnost. Ale nechtěl bych ho za kamaráda ani za spojence Martin Komárek (ANO)

Je potřeba, aby se politici zaměřili na lidi, kteří na tom nejsou dobře Jan Chvojka

Foto popis|

 

Právo | 21.1.2017 | Rubrika: Portrét | Strana: 8 | autor: Karolina Brožová |