CHRUDIM – Soukromé sanatorium pro seniory, které využívalo provizorní prostory v bývalém chrudimském pivovaru, bude v nejbližší době uzavřeno.

Z rozhodnutí stavebního úřadu se tak z domova pro seniory bude muset vystěhovat 38 klientů. „Náš sociální odbor bude spolupracovat, budeme hledat možnosti umístění těchto pacientů v jiných zařízeních," slíbil místostarosta Chrudimi Roman Málek (Koalice pro Chrudim).

„Podle mých informací stavební úřad při kontrole zařízení konstatoval závažné nedostatky, především porušení požárních předpisů a evakuačních pravidel," řekl Právu včera starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK ED).

Zařízení bylo otevřeno teprve letos v lednu, jako řešení provizorní a dočasné. Na počátku všeho byl projekt obecně prospěšné společnosti Senior Chrudim. Ta dostala přislíbenu dotaci 48 miliónů korun na brownfields, tedy na oživení zchátralých bývalých průmyslových objektů k úplně novým účelům.

V lůžkovém zařízení bývalého pivovaru mělo být perspektivně ubytováno až 120 lidí. Přísun dotačních peněz byl ale zabrzděn, od svých slibů odstupuje stát i Pardubický kraj. Také zastupitelstvo města Chrudim v pondělí odmítlo poskytnout soukromému zařízení těsně před krachem slíbenou miliónovou dotaci.

„Situace je jiná, než když projekt žádal o podporu a přísliby dotací. Společnost má podmínky evropské dotace sjednány dost volně, vlastně jen musí splnit dvě věci – rekonstrukce určitých metrů k nebytovým účelům a zaměstnání nějakého počtu lidí. Nemusí to být vůbec domov pro seniory," upozornil místostarosta Chrudimi Málek.

Regionální mutace| Právo - severovýchodní Čechy

Právo | 17.5.2012 | Rubrika: Severovýchodní Čechy | Strana: 10 | autor: (ner) | Téma: Městský úřad Chrudim