Hotel Bohemia, který je od roku 2013 rozestavěný a jeho rozryté prostranství hyzdí střed Chrudimi, by mohlo koupit město. Uvedl to starosta František Pilný (ANO). Ani po několika letech totiž radní nedospěli s majitelem hotelu k dohodě, která by vedla k dokončení rekonstrukce.

CHRUDIM Ještě na začátku roku 2013 to vypadalo pro hotel Bohemia dobře. Společnost Homa Holding zbrojaře Jaroslava Strnada rozjela jeho velkorysou rekonstrukci, na kterou měla přislíbenou evropskou dotaci ve výši 43 milionů korun. Pak ale policie spustila vyšetřování machinací během modernizace hotelu, dotace propadla, stavba se zastavila, zbrojař se firmy vzdal a Chrudim získala nechtěnou atrakci navíc. Prázdný hotel s velkou zarostlou jámou na místě, kde mělo být podzemní parkoviště.
Jednání města s novým majitelem o dokončení přerušené rekonstrukce ani po mnoha letech nic hmatatelného nepřineslo. Vedení města nyní už uvažuje o tom, že komplex koupí, pokud by cena byla příznivá.
„Pokud se na tom shodneme na bázi koalice, budeme o tom dál jednat. Důležitá bude ekonomika, aby to dávalo smysl a město nekoupilo černou díru,“ řekl včera starosta František Pilný (ANO).
Dodal, že městu nevyužitý prostor v centru vadí a navíc hotel podle něj Chrudim potřebuje. „Visí nám na tom spousta akcí, ani Loutkářská Chrudim vinou toho nemůže být v plné parádě,“ řekl Pilný.
Zastupitel KDU-ČSL Roman Málek navrhoval využít hotel na byty už před volbami v roce 2014. I nyní je pro jeho koupi. „Hotel bych nyní tak za 25 milionů korun koupil. Můžeme jej nechat přestavět na byty, ale můžeme také hotel přeprodat dál, město je seriózní partner, navíc máme potřebné pozemky,“ uvedl.

Jednatel Bazcom Jiří Mařas, jehož firma od zbrojaře Strnada hotel získala, na dotaz MF DNES nereagoval.
Firma Homa Holding původně slíbila u hotelu postavit na pronajatých městských pozemcích podzemní i nadzemní parkoviště, která by sloužila i veřejnosti. Naplánovala rozšíření levého křídla, stavbu bowlingového a kongresového sálu i wellness zónu. Poté, co firmu převzala společnost Bazcom, která už nemá k dispozici evropské dotace, se vše změnilo. Tvrdí, že si podzemní parkoviště nemůže dovolit a chce parkoviště jen na povrchu.
Dohoda se chystá roky, ale stále není

Radní naopak chtěli parkoviště, jehož jedno podlaží bude v podzemí, soukromý vlastník namítal, že parkování v podzemí je tak nákladné, že se mu investice nevrátí. „Podzemní parkoviště mělo stát 34 milionů korun, nadzemní parkoviště vyjde na sedm až osm milionů korun. Tento rozdíl lze těžko bez evropské dotace zaplatit z provozu hotelu, není tam žádná rozumná ekonomická návratnost,“ uvedl před čtyřmi roky jednatel Bazcom Jiří Mařas.
Protože jednání nikam nevedla, Chrudim si v roce 2019 najala na sjednání dohody advokátku Janu Zwyrtek Hamplovou. Město jí dopředu vyplatilo přes sto padesát tisíc korun. Vedení města od loňského léta slibovalo, že dohoda už je těsně před dokončením. Ve skutečnosti ji dodnes nemá. „Zadal jsem úkol najít jiného advokáta, i za cenu, že od smlouvy odstoupíme, čas běží,“ řekl starosta Chrudimi František Pilný.
Byty, nebo hotel? Zatím nic. Od ledna 2013 je chrudimský hotel Bohemia uzavřený. Město se zatím neúspěšně snaží s vlastníkem hotelu dohodnout na dokončení rekonstrukce a vybudování parkoviště. Foto: archiv MAFRA

Fakta Kauza hotel Bohemia
Modernizaci chrudimského hotelu Bohemia, na niž měla přispět Unie, přerušilo v roce 2013 vyšetřování dotačního podvodu. Obžaloba byla podána proti osmi lidem a třem firmám, čtyři lidé již mají pravomocné nepodmíněné tresty, firmy peněžité tresty, ostatní podmínky. Soud loni společnosti Metrostav nepravomocně udělil šestiletý zákaz činnosti na zakázkách souvisejících s dotacemi.
Autor: David Půlpán redaktor MF DNES

 

MF Dnes 11.3.2022