Porveš se, přijdeš o bydlení. Chrudim chce ze svých bytů vykázat násilníky


Vedení Chrudimi uvažuje o změně podmínek pro přidělování městských bytů tak, aby v nich nemohli bydlet lidé odsouzení za násilný trestný čin. Radnice tak chce reagovat na drsné napadení dvojice skupinou mladíků, které se odehrálo na Nový rok. Zatím ale není jasné, jak a zda vůbec město změnu pravidel provede.


Policie vyšetřuje napadení mladé dvojice v Rooseveltově ulici v Chrudimi. Incident se odehrál na Nový rok v půl druhé ráno. Poškození skončili po útoku skupiny mladíků v nemocnici. Podle Deníku má žena přeraženou lícní kost a muž utrpěl mnoho bolestivých pohmoždění na obličeji a žebrech a má sešitý ret.


Podle mě to není domyšlené. Pokud je pachatel odsouzený a nastoupí do výkonu (trestu), v bytě již není. Pokud se vrátí, tak žádost o byt může podat jeho družka.
Roman Málek opoziční zastupitel z KDU-ČSL


Starosta Chrudimi František Pilný (ANO) v souvislosti s tímto případem prohlásil, že chce navrhnout změnu pravidel pro přidělování městských bytů.
„Rád bych, aby pravomocně odsouzený pachatel násilného trestného činu byl vyloučen z okruhu žadatelů. Každý by pak věděl, že pokud spáchá něco takového, má s bytem smůlu. Máme spoustu žadatelů, kteří byt nedostanou, protože jsou v pořadníku daleko, a přitom mohou být ve stejně tíživé situaci jako násilník,“ uvedl Pilný.


„To, k čemu došlo, bylo hrozné. Pokud takoví lidé mají městský byt, pak je zcela legitimní úvaha, zda ho mají využívat,“ uvedl místostarosta Chrudimi Petr Lichtenberg (Chrudimáci).
Díky záznamům z městských kamer už policisté znají útočníky. Nikoho z nich ale dosud neobvinili, potvrdila ve středu mluvčí krajské policie Dita Holečková.
„V případu byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví a výtržnictví,“ uvedla Holečková.
Pilný svůj návrh teprve připravuje, radní o něm dosud nejednali. Nejsou známé podrobnosti, vše je spíše ve stadiu úvah. Starosta například soudí, že pokud se plnoletý syn dopustil násilí, bude muset z bytu odejít, ale rodina může zůstat. Na druhou stranu to podle něj nesmí fungovat tak, že se byt napíše jen na manželku či družku a reálně se nic nezmění.


Jednoduše se město může zbavit jen toho, kdo má nájemní smlouvu na dobu určitou, protože mu ji neprodlouží. Co se smlouvami na dobu neurčitou, není zřejmé. „To bude na diskusi s právníky,“ uvedl Pilný.
Třebaže obecně se politici nápadu Pilného nebrání, když dojde na to, jak opatření zavést do praxe, vynořuje se řada úskalí.
„Podle mě to není domyšlené. Pokud je pachatel odsouzený a nastoupí do výkonu (trestu), v bytě již není. Pokud se vrátí, tak popravdě žádost o byt může podat jeho družka, která je v daném případě žadatelkou. Navíc s ohledem na některé domácnosti, kde žije i pět až sedm osob, se otevírá otázka, kdo bude žádat,“ podotkl opoziční zastupitel Roman Málek (KDU-ČSL). Dodal, že starosta by měl záměr nejdříve konzultovat s odborníky na sociální problematiku.
Někteří nesouhlasí


Jednoduché pravidlo, že člověk odsouzený za násilný trestný čin by nemohl získat městský byt, se nezdá místostarostovi Petru Lichtenbergovi. „Rozhodně nemám rád, když někdo někdy zaváhal, aby mu to někdo připomínal ještě za deset patnáct let. Zvlášť pokud se z toho poučil a vede řádný život,“ uvedl.
Pilný si myslí, že ani člověk odsouzený za násilný trestný čin by nemusel být bez šance městský byt získat. Jen by radní museli rozhodnout, že mu z nějakých důvodů vyjdou vstříc. „Funguje tu probační a mediační služba, která dohlíží, aby pachatelé vedli řádný život. Její doporučení by bylo důležité. Samozřejmě rada města tady není od toho, aby posuzovala něčí vinu,“ uvedl Pilný.
Příspěvek na Facebooku, kde Pilný svůj plán oznámil a který byl plný nadšených a pochvalných komentářů, už starosta smazal.
„Opatření, které jsem v příspěvku zmínil a které hodlám prosadit, by mělo vést k prevenci násilí ve městě. K tomu, aby město neposkytovalo výhody násilníkům, ať patří k jakémukoliv etniku. Mnozí si to vyložili zcela opačně a ve svých komentářích naopak k násilí vyzývají. To nemohu připustit,“ napsal.
Někteří pisatelé ale návrh kritizovali. Třeba kvůli tomu, že by na chybu jedince doplatila rodina. „Nechte justici dělat její práci a nevměšujte se do toho, protože vy nejste zákon,“ stálo v jednom z příspěvků.
Autor: David Půlpán

MF Dnes 13.1.2022