Chrudim – Narodil se sice v Plzni a v Chrudimi naposledy vystupoval v roce 2004, přesto město, které je spjato hlavně s loutkářstvím, uvažuje o tom, že jedna z jeho ulic ponese jméno po několikanásobném zlatém slavíkovi Karlu Gottovi.

ROZHODNOUT BY MOHLO REFERENDUM

Propagátorem této myšlenky je i tamní starosta František Pilný. „Byl bych rád, kdyby tady ulice Karla Gotta v budoucnu byla. A nejsem sám. Do mé emailové pošty přišlo již několik požadavků od občanů, aby naše město prostřednictvím názvu ulice tohoto významného českého umělce připomnělo,“ uvedl starosta, který by však nechtěl zasahovat do současných názvů ulic a tím pádem nechat některé obyvatele obíhat úřady s lejstry na změnu dokladů.
„Nejlepší by bylo pojmenovat po Gottovi nově vznikající ulici, například v lokalitě Skřivánek či V Hliníkách,“ konstatoval Pilný.
Podle něj by však o případném pojmenování neměla rozhodovat radnice a zastupitelstvo, ale sami obyvatelé města v anketě nebo referendu.

Gott však není jediné jméno, které v případě pojmenování ulice v Chrudimi rezonuje. Již dlouhá léta se zde vede i debata o Václavu Havlovi. „Ale těch jmen, která by si tu zasloužila mít svůj odkaz, je celá řádka. Kromě Václava Havla tu máme i slavné rodáky či lidi, kteří se zasloužili o slávu našeho města,“ dodal starosta. 

Podle něj se však, hlavně o Gottovi a Havlovi, bude mezi zastupiteli ještě dlouze diskutovat. „Například Piráti Havla chtějí. Místostarosta Petr Lichtenberg pak nechce Havla ani Gotta. Ještě nás čeká dlouhá diskuze, na jejímž konci by mohlo být vypsání ankety či referenda.
Případná anketa by pak mohla obsahovat i otázky týkající se dalších osobností, jejichž jména by se mohla na mapě našeho města objevit,“ informoval Pilný a dodal, že anketa by se mohla uskutečnit prostřednictvím mobilního rozhlasu.

ANKETA NENÍ RELEVANTNÍ

Proti pojmenováni ulice po Gottovi je kromě koaličního místostarosty Lichtenberga i opoziční zastupitel Roman Málek.
„Osobně si myslím, že je to naprostý populismus. Navíc, při vší úctě k němu, neměl Karel Gott k našemu městu vůbec žádný vztah,“ uvedl Málek, kterému se nelíbí ani možnost, že by o případných jménech ulic měli rozhodovat lidé v anketách. „Všichni víme, jak to s podobnými anketami chodí. Většinou se do nich přihlásí minimum lidí a výsledek tak není vypovídající.
Ankety by se měly dělat jen v zásadních otázkách, například u rozšiřování placeného parkování,“ nechal se slyšet Málek.
Než však v chrudimské anketě přijde na řadu Gott, budou lidé hlasovat prostřednictvím mobilního rozhlasu o rozpočtu. „Mobilní rozhlas si vyzkoušíme během hlasování o participativním rozpočtu nebo v různých anketách. Díky tomuto sběru dat například zjistíme, co které věkové kategorie preferují,“ řekl místostarosta města Pavel Štěpánek.

 

TISK , Datum: 13.02.2020 , Zdroj: Chrudimský deník , Strana: 1 , Autor: PETR VAŇOUS , Vytištěno: 2 450 , Rubrika: Titulní strana , Země: Česko