Chrudimská pouť patří mezi největší a nejstarší ve východních Čechách. Letos se ale atrakce a stánkaři městu vyhnou. Aspoň to tak zatím vypadá. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se totiž radnice rozhodla pouť zrušit. Ještě jedna záložní varianta ale existuje.

Typické pouťové decibely letos na hlavním chrudimském náměstí dunět nebudou. Radnice se rozhodla pouť zrušit.

„Já jsem doufal, že ta pouť bude jakási tečka za koronavirem,“ říká starosta Chrudimi František Pilný (ANO). Vedení města čekalo do poslední chvíle na to, jestli se nějak změní pravidla pro pořádání hromadných akcí. Na Salvátorskou pouť ale dorazí kolem pěti tisíc lidí a takové akce podle současných podmínek není možné pořádat.

Další čekání už podle starosty Pilného nemá smysl. „Dali jsme si deadline 15. května, protože to byl nejzazší termín, odkdy by odbor správy majetku a Chrudimská beseda měli začít pouť připravovat tak, aby to rozumně stihli do srpna.“

Pouť po redukci

Přesto existuje možnost, že se děti v Chrudimi na kolotoči svezou. Pouť chce pořádat soukromá firma chrudimského zastupitele Romana Málka (Koalice pro Chrudim). Určitě by to ale nebylo šedesát atrakcí a tři sta stánkařů jako obvykle. Pouť by se musela výrazně zredukovat.

„Představa je, že v jedné části náměstí by byly menší atrakce a v druhé části by byla takzvaná food and drink zóna, kde by bylo jídlo, pití a nějaké menší stánky,“ popisuje Málek.

Roman Málek teď čeká na to, jestli radnice výpůjčku náměstí pro pouť povolí. A taky na to, jestli se změní limity pro to, kolik lidí by se mohlo na jednom místě potkat.

„Přípravy nás budou stát desítky tisíc korun, ale zkusíme to. Samozřejmě hrozí, že pouť budeme muset zrušit na poslední chvíli, ale v tuto chvíli je to v rukou rady města, jestli nám povolí prostory a umožní nám tuto akci uspořádat,“ dodává Málek.

Podle radnice bude rozhodující koncept celé pouti a také záruky pořadatelů, že zajistí nutná bezpečnostní opatření. Zmenšená pouť by se pak mohla konat od 6. do 9. srpna.

28.05.2020 , Zdroj: ČRo - pardubice.cz